Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2019 13:07 - Полезни съвети за организирането на изнесен ритуал
Автор: kalyaseva Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В последните години става все по–популярно сред младите двойки да сключват граждански брак извън ритуалната зала. Причината за това е, че бъдещите младоженци търсят нещо по-нестандартно и искат да организират една красива церемония. В градината на ресторанта, на брега на морето, в планината или просто на някое по-различно място. Магията и усещането са доста по-специфични от стандартния ритуал, който предлагат в общината и затова ние решихме да съберем малко полезна информация за всички бъдещи младоженци.

Сватбените тенденции в световен мащаб стават все по-атрактивни и нестандартни и е естествено, че в един момент те навлизат и на нашия пазар. Красиви градини с приказни украси, симфонична музика за съпровод, феерия от цветове, чаша шампанско, кетъринг и много неангажираща и приятна обстановка за всички гости на сватбеното тържество.

Ако и вие искате да организирате изнесен ритуал по време на сватбения ви ден, е необходимо за знаете няколко факта.

По закон и в семейния кодекс е посочено, че  мястото за сключване на брак се определя от съответната община, в която желаете да сключите брак. Обикновено тези места са ритуалните зали, които се избират от младоженците. Дали обаче е възможно да се сключи граждански брак на друго място?

Отговорът е ДА.

Към момента всяка община (с изключение на град София) позволява провеждането на такъв ритуал, като длъжностното лице води законен и официален ритуал на избрано от младоженците място. Цените варират от 60 до 350 лв. На морето, във Варна например, цената на такъв ритуал е около 350 лв., в София е 333 лв., в по-малките градове в България е под 100 лв.

image image image

Ситуацията е малко по-различна единствено в столицата. Засега ритуалните зали в столицата не предлагат официален и законен изнесен ритуал за сключване на граждански брак, тъй като съществуват определени регламентации. Това, което могат да предложат от обредния дом е да организират ритуал, като този в ритуалната зала, но без правна стойност. В този случай длъжностното лице води изнесения ритуал в деня на сватбата, но за целта е необходимо младоженците да отидат преди това да подпишат и да сключат законен брак в ритуалната зала. Цената на това удоволствие през 2016 е 331 лв.

Много двойки в днешно време избират да наемат професионален водещ за изнесен ритуал, който да се погрижи за всичко. Този ритуал няма правна стойност и младоженците отново трябва да подпишат в ритуалната зала в определен ден преди сватбата, но поне в този случай получават един малко по-интересен и нетрадиционен ритуал. Цената на повечето водещи на изнесени ритуали е и по-ниска от таксата към длъжностното лице, което спестява определени разходи на младоженците.

Съществуват и варианти, при които младоженците наемат актьори или избират свои приятели, които да водят ритуал, като по този начин си гарантират много по-забавни емоции.

От няколко години насам е позволено да се провеждат изнесени ритуали и на исторически места и забележителности като пещери, на Царевец, на нос Калиакра, в ботаническата градина в Балчик и много други. Съществуват много нестандартни и красиви места, където може да се организира един прекрасен изнесен ритуал, но цените за повечето такива забележителности са доста по-високи – 1000 – 2000 лв. в зависимост от местността.

image

Какво печелите при организиране на изнесен ритуал извън ритуалната зала?

Ако все пак решите да изберете изнесен ритуал за сключване на граждански брак (без значение дали ще бъде воден от длъжностно лице или от професионален водещ), ще имате няколко основни предимства.

      – По-добра организация и по-лесна логистика на сватбения ден

Фактът, че часовете за сключване на брак в обредните домове се заемат изключително бързо, може би не е толкова известен сред бъдещите младожeнци. За да се избегне промяната в часовете на целия график, много двойки избират да не посещават ритуалната зала в самия сватбен ден, а да направят един запомнящ се ритуал, непосредствено преди началото на празничната вечер. Това им спестява едно допълнително обикаляне до обредния дом, а също така дава възможност гостите да бъдат поканени директно за църковния ритуал, а след това и за изнесения ритуал. Така те сами преценяват къде да дойдат, а младоженците имат свобода на действие. При примерен сватбен сценарии, при който ресторанта започва от 18:00ч., младоженците спокойно могат да планират изнесен ритуал в 17:00ч. в градината на ресторанта, например, и църковен ритуал в 16:00ч. По този начин няма никакво излишно чакане и гостите трябва да се придвижат само от църквата до ресторанта. Младоженците могат сами да определят графика за своя сватбен ден и да не се налага да се съобразяват с трафик, чакане и бързане.

За всички вас, които все още се чудите дали можете да сключите църковен брак преди граждански брак, отговорът е “ДА”, можете! От 2009 г. насам в семейния кодекс е упоменато, че църковен брак може да се осъществи преди граждански брак. При ситуацията, в която обаче младоженците са избрали вариант да имат изнесен ритуал, предпоставя те да сключат законен граждански брак в отделен ден и по време на сватбения ден могат да насрочат само църковния брак.

 

image

       – Възможност за организиране на Welcome Drink за посрещане на гостите

Една от хубавите страни при организиране на изнесен ритуал, извън обредния дом е, че можете да създадете една много по-приятна и отпускаща атмосфера в градината на ресторатна, където вашите гости да се почерпят с чаша шампанско и да се подготвят за сватбената церемония. Вече стана много модерно и в България да се организира така нареченият Welcome Drink за посрещане на гостите, който се организира половин час преди изнесения ритуал, за да могат хората да се почерпят с разхладителна напитка докато очакват младоженците. Това е и един идеален момент и за организиране на музикална прогрма със симфоничен оркестър, който допринася за романтичната и празнична атмосфера на сватбената церемония.

image

 

     – Възможност да съчетаете поздравленията с гостите и  снимките с изнесения ритуал.

Един от ритуалите, които най-често се пропуска от страна на младоженците по време на сватбеното тържество е обиколката по масите, по време на която те приемат своите поздравления и подаръци от гостите. Затова доста често младите двойки избират вариант, при който поздравленията и подаръците се поднасят след изнесения ритуал, непосредствено преди официалното откриване на сватбения празник в ресторанта.

Също така напоследък има и една често срещана практика да се правят и снимки с гостите, защото по този начин не с губи излишно време и приемането на поздравление от страна на младоженците е съчетано със снимки, което улеснява цялостната логистика и организация на сватбения ден.

image

       –  Имате повече свобода на действие

В случаите, когато младоженците избират да доверят воденето на изнесения ритуал на свой познат, актьор или професионален сватбен водещ те имат възможност да персонализират цялата програма и да имат един наистина запомнящ се ритуал с индивидуален сценарии. Изборът на място и озвучаването на изнесения ритуал също е във ваши ръце. Вие сами избирате как да протече вашият ден и това ви дава много по-голямо спокойствие, което е нещо много ценно за вас.

Единственото което трябва да направите е да си го представите и да потърсите помощта на професионалисите, които да превърнат вашите желания в реалност.

image

За да може всичко да бъде така както си го представяте ние ви предлагаме няколко прости стъпки, които ще ви помогнат при организирането на изнесен ритуал.

Какво трябва да направите вие?

  • Да изберете подходящо място
  • Да си намерите сватбен водещ или да наемете длъжностно лице от общината
  • Да организирате озвучаване на изнесения ритуал – с помощта на DJ или с участието на симфоничен оркестър. Напоследък това стана доста популярно сред младите двойки, защото внася много настроение и емоция преди и по време на самия ритуал (по време на Welcome drink)
  • Да организирате украса на мястото за изнесения ритуал с помощта на сватбена агенция или сватбен дизайнер. Има ресторанти, които имат собствена украса, но вие сами трябва да проверите какво точно имат и какво трябва да бъде набавено от вас.
  • Да помислите и изберете сценарии на ритуала заедно със сватбения водещ. Имате свободата да го направите само ако изберете водещ, вместо длъжностно лице, защото те следват един определен сценарий, който не се променя.

Надяваме се да сме ви били полезни!

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalyaseva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 5167
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол